Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ať si jde každý do důchodu, kdy chce. Ať je mu vyplácen důchod od 68 let.

Do té doby ať se každý živí sám, například jako rentiér.

0 1
možnosti
Foto

Dnes může jít do důchodu každý kdy chce, stačí aby splnil dvě podmínky, 35 let pojištění a dosažení 60 let věku, jestli to tak zůstane, bude si moct i v budoucnu každý jít do důcjodu kdy chce, hned jak mu bude 60 let a do 60ti se dělat fakt dá, už můj děda dělal do 60 let a to už je hodně dlouho, doba, kdy moje teta šla do důchodu v 52 letech a průměr dožití jejich rodičů je 96 let se už asi nevrátí

0 0
možnosti

makám od 18 let, to znamená 37 let..a ještě 5 let,abych splnila podmínku těch 60 let,makat budu...jenže nevěřím, že to půjde..takže těch 10, dle současného stropu...no a oni ho zvýší..tak už na ně taky nevěřím:-/

0 0
možnosti

Pěkně napsáno, ale jen jedna z důležitých částí... Hodně se zapomíná, že důchod platí děti. Tzn. Mělo by být zohledněno, zda děti žijí a odvádějí daně v tomto státu.

Třetinu vidím jako standart pro všechny. Třetinu dle vlastní píle a třetinu podle odvodu potomků... A kdo děti nemá, šetří proti lidem s dětmi 10-15.000 každý měsíc, ať si s těma peněz na dělá co uzná za vhodné...

0 0
možnosti

Chyba nastala v minulosti , pokud by nebyl průběžný důchodový systém , lidé by se na staří zabezpečili nějakým majetkem , sedlák dal grunt mladymu a šel na vejminek a mistr tovarišovi co si vzal jeho dceru a podobne . Naši rodiče holt budovali socialismus a některé ty podniky zas tak marné nebyly. Měli jsme možnost vložit část těch podniku do nějaké formy penzijního fondu. Dále už dávno mohli zaměstnanci odvádět nějakou formou peníze do podobného fondu nějakého podniku. Dozorčí rada mohla ty peníze poskytnout podniku na investice a byli by to levnější zdroje než bankovní úvěr . Možnosti by bylo víc.

0 0
možnosti

P72e74t12r 23G12r59e98g30o58r

13. 2. 2023 16:58

Jsou to naivní řeči. Neuvažujete vůbec o základním principu, jak je nastaven důchodový systém, to je "míra solidarity". Když předčasně vypadnou z důchodového systému lidé s nadprůměrným výdělkem, kteří se již stačili investičně zabezpečit, tak jejich nadprůměrné příspěvky budou v systému chybět. Problém je v tom, že narůstá počet důchodců a délka pobírání důchodů a klesá počet produktivních osob, které do systému přispívají. Když ještě snížíte počet těch co platí a zvýšíte počat těch co berou ("předčasnými důchody"), tak je to konec systému.

3 0
možnosti

Není problém počet důchodců, problém je počet potomků, který se ve třetí generaci jeví jako nedostatečný. Je rozdíl, zda se na důchody skládaji jedináčci, nebo dvoj či trojčetne a pracujici "odchovy"

1 1
možnosti

No ono to částečně už funguje takhle teď. U předčasných důchodů dochází ke krácení vypočítaného důchodu cca podle počtu let, které důchod budete pobírat. Udělat to univerzálně by vedlo k tomu, že by se všichni okamžitě přihlásili jako důchodci, nic by neplatili na pojištění a nárok u mladých by byl cca nula. Ve skutečnosti ale není možné platit jakoby uspořené peníze, nárok by měl vznikat po zaplacení fér podílu na stávajícím systému, tj podíl důchodců z vydělávajících krát statistická doba pobírání důchodu plus podíl na demografickém deficitu. Skutečná penzijní reforma by nastala tehdy, pokud ten podíl na deficitu by byl podle záskuh, tj podle počtu vychovaných dětí. Relativně udržitelný systém by vedl k vysokým odvodům u bezdětných a fér u rodičů alespoň dvou dětí. Dalo by se to kombinovat i tak, že při narození dětí by se vyplatil příspěvek odpovídající "přeplatku" proti bezdětným.

1 0
možnosti

Ať se místo tzv."důchodového pojištění" odvádí tato suma rodičům a pak už je na každém, jestli vychoval dost dětí, aby žil ve stáří v pohodě, nebo jestli do dětí neinvestoval a tudíž se na stáří musel zabezpečit nějak sám.

1 0
možnosti
Foto

Správně. Ať si každý jde do důchodu, jak se mu zachce. Stejně, jako to zde přes 30 let dělá jedna skupina obyvatel, o níž je známo (a nebo zlé jazyky o ní tvrdí?), že nepracuje a ničím nikam nepřispívá a přesto ještě dodnes bez peněz hlady neumřela a má také kde zdarma bydlet. A žádný důchodový systém tuto skupinu opravdu nezajímá, protože ta má peněz jen pro sebe plné pytle. ;-(

9 0
možnosti

Vas blog se tvari, jako kdyby system duchodu byl prubezny a zaroven fondovy...

Predstavte si situaci, kdy vsichni pracujici ted odejdou do duchodu. Vzorecek jim neco spocita, nekterym par korun. Ale nebude, kdo by to zaplatil...

Muzete sice spocitat z odvedenych penez, kolik by clovek mel pobirat pro libovolne dlouhy duchod. Ale zanedbavate, ze kdyz prestane pracovat, system prestane mit prijmy.

1 0
možnosti

P75e87t51r 40N40o74v16á15k

13. 2. 2023 12:31

Pokud by se to stalo. Tak by se meli doplacet duchody a cely system skonci. Lidé se budou muset postarat o své rodiče a prarodiče sami bez systému. Ve výsledku to bude průměrně stejné.

0 2
možnosti

Současný systém je ve skutečnosti jenom přeprodávání sekery vytvořenou první generací důchodců, která si svoje důchody nezaplatila. Byl to jeden z důvodů, proč vyhráli ve 48. komunisti.

Každá nová generace má plné právo říct "děkuji, ale nechci".

0 1
možnosti

To jste teda hodně na omylu. Protože tu zbyla spousta majetku po Židech, kteří byli vyhlazeni v koncentrácích. Ten majetek nejprve rozkradli nacisti, ale třeba domy nebo fabriky neodnesli. A krom toho byla po válce zdecimovaná mužská pracovní síla. U nás tolik ne, jako v Polsku nebo Německu, nejhorší to ale bylo v Rusku. Z takové startovací čáry se těžko začíná.

A důvod, proč vyhráli komunisti? No protože lidi zažili válku a předpokládali, že po vílce vybudují spravedlivý sociální stát. Po jejich zkušenostech se ale nebylo čemu divit. Nám se to dneska už těžko chápe, protože my jsme válku ani bídu už nezažili.

2 0
možnosti

Mám radost, že jste zdůraznil počet odpracovaných let jako hlavní kritérium pro stanovení výše důchodů. Rozčiluje mez, jak všichni podléhají tomu, jak nám všichni podsouvají dožitou věkovou hranici, kdy nám politici "dovolí" o důchod zažádat, jako nejdůležitější kritérium. Máte naprostou pravdu. Výši mezd u fyzicky a psychicky náročných profesí lze ve státním sektoru určit ze zákona tarify a případné změny nechat schvalovat jako ústavu. V soukromém sektoru dost věcí řeší trh práce. I inflace by mohla být zohledněna. Pak je to u každého jen věc jasného a transparentního výpočtu. Jen tak pro zajímavost. Léta jsem pracovala jako hlavní účetní zahraničních firem, auditovaných a s konsolidačními účetními závěrkami. Ale když jsem na své ČSSZ požádala paní co mi důchod vyměřila, ať mi ten propočet vysvětlí, řekla mi, že neví, že jim to počítá počítačový SW. Tak asi tak vypadá realita.

2 0
možnosti

A proc by o mel byt pocet odpracovanych let a ne vyse celkovych odvodu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 28,21
  • Průměrná čtenost 1717x
Zakoukaný do fascinujícího světa vědy, pohroužený v poznání jako výzkumný pracovník a lektor fyziky a matematiky. A přiznejme si to, také trošku šťoural, protože v detailu se skrývá krása poznání.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám