Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Loňský rok ještě není dopočítaný, ale výběry i výplaty se zvýšily a důchodový účet bude v mínusu asi tak o 30 mld. Celkový počet důchodců v ČR je 2,858 mil. a tedy průměrný důchod byl necelých šestnáct tisíc měsíčně.

trochu bych ten deficit a průměrný důchod upřesnil

Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Průměrná starobní penze v lednu činila podle ministerstva 19.438 korun

Přičteme-li k tomu průměrnou výši valorizace 1770,- od června, bude průměrný starobní důchod od června přes 21 000 což odpovídá hrubému platu 25000

ČSÚ totiž právě vydal tabulku ze které je jasná valorizace 11,5 % procentní části

Dopad do důchodového deficitu bude přes 50 miliard za starobní důchodce a několik miliard za invalidní důchodce.....

když odečteme od průměrné starobní penze 19438 tu základní nevalorizovanou výměru 4040,- tak dostaneme procentní část

15 398,- Kč = 15 398 * 11,5% = 1 770 Kč a průměrný důchod překročí 21000,-

Rozpočet bude zatížen částkou 1770 * 12M * 2370000 důchodců > 50 miliard za starobní důchodce

0 0
možnosti
PN

P46e41t25r 27N80o74v92á73k

13. 2. 2023 10:51

To je přesně ten zásah, kterým politici ten systém ničí. Penze by měli být vázány na odvody. Důchodový fond by měl být dlouhodobě na nule. Stejně tak rozpočet, ale to je jiná pohádka. Politik by měl mít rámec, ve kterém so pohybuje a tím by měl být vyrovnaný rozpočet.

1 0
možnosti

S hlavní myšlenkou vřele nesouhlasím. Průběžný systém je nesmysl, o kterém víme, že bychom ho neměli provozovat už zhruba 30 let, ale nikdo neměl koule na tom nic změnit. Asi jediný férový systém, kdy si každý šetří svoje, je skutečně fondový systém. Poplatek 2 % je samozřejmě nesmysl. Poplatky, které v současné době platíme za penzijní připojištění, jsou nesmyslné a jdou redukovat.

Výrazně.

Máme demokracii. Když napíšete, ať si lidé odcházejí kdy chtějí a kdo neplatí, ať se postará sám o sebe, vychází to hezky teoreticky. V praxi si v některých z příštích voleb lidé zvolí vládu, která změní podmínky a z teorie se stane ošklivá a drahá praxe, která rozhádá lidí a těm, kdo si šetřili, sebere ještě více peněz než předchozí špatná, ale předvídatelná politika.

1 3
možnosti
JP

A když vám někdo fondy rozkrade, tak lidi, co tam spořili, zdechnou hlady? Spoření na důchod není jen štosování peněz do strožoku někde ve sklepě, fondový systém by předpokládal ukládání do akcií, do firem. To v Čechách nelze, protože tu žádné firmy prostě NEJSOU!! A nejsou tu proto, že jsme je v 90.letech rozdali/rozprodali/pozavírali/rozkradli/zprivatizovali. Jediné, co tu máme, jsou státní dluhopisy s minimálními úroky.

0 0
možnosti
Foto

Řešením kauzy důchody aniž by bylo nutno posouvat věkovou hranici by bylo možná toto: Vyplácet důchody jako procentuální podíl z peněz vybraných na důchody v předchozím roce + z nějaké? procentuální částky z dalších příjmů státu. Snížit (vše v procentech) mimořádně nadprůměrné důchody a platy státních zaměstnanců. Každý důchodce by dostával procentuální podíl z celkové částky peněz. Když se státu bude pak dařit lépe, budou důchody vyšší, kde ne, nižší. Každý rok by se důchody musely přepočítávat podle výsledků z minulého roku, co o tom myslíte?

2 3
možnosti
PR

Když se státu nebude dařit tak ten další rok důchodci umřou hlady,nebudou mít na bydlení a na topení. Dokonalá penzijní reforma.:-P

3 0
možnosti
TC

Správná myšlenka, jsem pro. Ať si každý jde do důchodu kdy chce a žije z toho, co si za tu dobu naspořil. Víc nedostane.

2 3
možnosti
Foto

Kvůli tomu, abyste mohl řídit auto, musíte od určitého věku chodit každé 2 roky na lékařskou prohlídku. A co se šoféry, kteří jí neprojdou?

Další problém je, přeci jen se stoupajícím věkem se zhoršuje zdraví a nemoci přicházejí - a tak co chvíli nemocenská. Zaměstnavatel bude jásat.

Že nebudou peníze za výplatu důchodů? Proč nejsou? Není problém v nízké produktivitě práce a v tom, že jsou na penězovodech přisáty pijavice všeho druhu? Např. marže ve velkoprodejnách?

3 1
možnosti
Foto

Ideální by bylo, kdyby se stát přestal starat o důchody. Samozřejmě postupně.

3 4
možnosti
ZH

O důchody se mohou starat komerční pojišťovny podobně, jako o zdravotní pojištění. Podstatná zde je zde skutečnost, že pojištění je povinné tak, abyste v důchodu nepošel hlady. A to byste viděl, jak rychle by rostl věk odchodu do důchodu, kdyby to musely hradit komerční pojišťovny z vybraných prostředků, a stát by jim nic nedotoval.

1 0
možnosti
Foto

"Pokud zaměstnanec začne pracovat ve dvaceti letech a v 65 má odpracováno 40 let

Zdroj: https://novakpetr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=797899";

Myslíte?

0 2
možnosti
PN

P69e97t18r 86N28o29v13á94k

12. 2. 2023 14:19

Může mít i 45, ale taky třeba 35. Je to jen příklad.

1 0
možnosti
VF

Máme doma dvě babičky, které jsou v důchodu už 40 let.

Přeji příjermné odpoledne.

2 0
možnosti
LH

Mel jsem strejdu co umřel rok před důchodem... Taky pěkné odpoledne

6 0
možnosti
Foto

Já s vámi v principu souhlasím. Ale zároveň takovou myšlenku pojímám v kategorii individuálních rozhodnutí o placení daně z příjmů.

1 0
možnosti
ZH

V zásadě souhlas, jen bych doplnil další parametry. Důležitá je také vaše individuální šance na nějaké dožití. Pokud děláte nebezpečnou a namáhavou práci, pak se (statisticky) vaše šance na dožití průměrného věku zmenšují. Z čehož plyne, že by tu měl významnou roli hrát i zdravotní stav. Takový člověk pak může jít do důchodu s plnohodnotnou penzí dřív, aby si aspoň něco užil.

Na druhé straně, pokud děláte pohodovou práci a ještě ke všemu dbáte na své zdraví, pak je nefér vůči další generaci, pokud byste pobýval v důchodu přibližně stejnou dobu, jakou jste platil důchodové pojištění.

Aby vás (druhý případ) stát motivoval pracovat déle, musel by k tomu vytvořit nutné legislativní prostředí. V 70 je už dost nereálné, abyste šrouboval plných 8 hodin, i když se jedná o pohodovou práci. Z toho plyne, že případnému zaměstnavateli se musíte vyplatit i v případě, že dáte jen 4 hodiny denně. A další podobné podmínky.

2 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1717x
Zakoukaný do fascinujícího světa vědy, pohroužený v poznání jako výzkumný pracovník a lektor fyziky a matematiky. A přiznejme si to, také trošku šťoural, protože v detailu se skrývá krása poznání.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám