Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hned úvodem jste napsal nepravdu - cituji: "Tak zaprvé v případě COVID-19 nejde podle zdejších zvyklostí o epidemii. O té se mluví obecně při 1600-1800 nemocných na 100 000 obyvatel "

To jsou kriteria pro sezonní chřipku. Každá infekční nemoc má ale vlastní kruteria, která se odvíjejí od jejícho vlastního průběhu a nakažlivosti, hodnotí se dynamika vývoje počtu nákaz v dané lokalitě.

Epidemii se rozumí výskyt onemocnění, který výrazně přesahuje hodnoty incidence daného onemocnění v daném místě a čase.

0 0
možnosti
Foto

To je perfektní definice, podobná té, že nelze vlastnit větší množství marjánky, než malé.

Podle ní např. v jisté budově v Bohnicích řádí epidemie duševních chorob.

;-D;-D;-D

0 1
možnosti
JL

Máme tady v 21.století už globální vědomí a svět se rozhodl, že se vyděsí - tk je vyděšený. Kupodivu jsou třeba vyděšení i indiáni v pralese, černoši v Africe, Egypťani u pyramid. Prostě globální vyděšenost...Babiš a spolu jsou globalizovaní, tak se vyděsili. 8-o

2 0
možnosti
JR

J25a36n 57R14á25ž

21. 9. 2020 11:22

Je zajímavé kolik naprostých laiků, má nutkání se zde na téma koronavir vykecávat.

Neposuzuji, zda autor má, či nemá pravdu, ale konstatuji, že blogy na téma COID19 a diskuze pod nimi mají informačně nulovou vypovídající hodnotu.

7 0
možnosti
Foto

Pokud máte na mysli hodnotu a přínos k odborné problematice, tak vřelý souhlas.

1 0
možnosti

Ještě, že Vás máme...

3 0
možnosti
PN

P97e43t77r 15N87o24v50á73k

21. 9. 2020 13:31

Já nikoho nenutím, aby to četl.

1 0
možnosti
Foto

Takže tu jsou nakažení,kteří vlastně nakaženi nejsou, nemocní, kteří nejsou nemocnými a o mrtvých nemluvě, neboť ani ti nejsou.

3 4
možnosti
PM

P71e13t88r 49M74o61o71s

21. 9. 2020 10:41

Takhle to vůbec není, pane Macháčku. Nepodsouvejte autorovi něco, co vůbec v článku není.

Takže speciálně pro vás: ano, je zde jistý druh onemocnění horních cest dýchacích. Ano, toto onemocnění je vysoce nakažlivé. Ano, pro zpomalení šíření je potřeba aplikovat jisté hygienické postupy (ochrana úst a nosu, mytí a dezinfekce rukou, fyzické odstupy od ostatních osob). Ano, toto onemocnění projde většinou populace maximálně jako běžná chřipka, u některých jedinců (zvláště s oslabenou imunitou např. po chemoterapii) může mít onemocnění těžší průběh vyžadující hospitalizaci (aktuálně 2,09% momentálně nakažených) a někteří bohužel tuto zkušenost zaplatí životem (aktuálně 1,02% všech nakažených od začátku epidemie). Tedy nic, čím by se mohlo strašit, ale také nic, co by se mělo podceňovat.

Jediné, co by se mělo podle mého názoru sledovat, je číslo aktuálně hospitalizovaných pacientů. To nesmí přesáhnout celkový počet lůžek akutní infekční péče v celé ČR, ale také počet zdravotního personálu (počet lůžek by v případě nouze přifouknout šlo, počet lékařů a sester k nim jen velmi stěží). To jsem ještě nezmínil přístrojovou podporu, ta také není všude. K nějakému kritickému číslu se nesmíme ani blížit, neboť už při nějakém procentu vytíženosti by mohla začít kolabovat necovidová péče a to si jistě nikdo nepřeje.

Zatím ovšem je situace pouze vážná, nikoliv alarmující. Katastrofické zprávy od pana Flégra a jemu podobných však jistě na klidu nám všem nepřidají. A klid a rozvahu, to potřebujeme v tuto chvíli ze všeho nejvíce.

3 0
možnosti
Foto

Tak to dopadá, když chřipku zneužijí politici pro své vzájemné šarvátky a média v ní spatří komerční příležitost.

4 0
možnosti
DS

Komerční příležitost v tom od 17. 6. vidí především profesor Prymula.

6 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 28,21
  • Průměrná čtenost 1717x
Zakoukaný do fascinujícího světa vědy, pohroužený v poznání jako výzkumný pracovník a lektor fyziky a matematiky. A přiznejme si to, také trošku šťoural, protože v detailu se skrývá krása poznání.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám