Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alfie

17. 3. 2010 12:31
A ptá se někdo těch autorů?

Myslím, že málokterý autor by chtěl, aby písničku, kterou napíše, směli poslouchat jen ti, kdo poslouchají hudbu na CD přehrávači - tedy třeba jen doma. Většina autorů je snad ráda, když jejich dílo poslouchá co nejvíce lidí, tedy i v autě, na přenosných MP3 přehrávačích. Ti autoři, kteří přenechají distribuci nahrávací firmě (třeba proto, že jinak by nemohli použít nahrávací studio), jistě nejsou nadšení z toho, že tato společnost není schopná distribuovat jejich dílo adekvátně době a rozvoji technologií, čím snižuje jeho prodejnost.

Možná by se měl udělat nějaký průzkum mezi autory?

0 0
možnosti

Strasak

17. 3. 2010 12:53
Re: A ptá se někdo těch autorů?

Já přeji autorům, aby měli co nejvíc možností, jak své dílo zveřejnit. Líbí se mi vztah zpěvák - posluchač, spisovatel - čtenář, atd. Čím méně lidé bude mezi nimi, tím lépe.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

17. 3. 2010 12:27
nejde o autory

Celý problém je spíše problémem distributorů a ne autorů. Distributoři investují do PR a tím zdůvodňují své příjmy. Náklady zisk distributora jsou rozhodující položkou ceny na nosičích prodávaných děl.

Mnozí autoři dávají svá díla zdarma ke stžení a tím si dělají sami PR.

Umělci vydělávají především na koncertech a aby dostali lidi na koncerty potřebují PR. Výsledkem je podpora meinstreamu - distributoři řídí reklamou vkus a tím své zisky. Kdo nemá na reklamu nemůže jim konkurovat. Internet to mění, lidé si na netu najdou své tvůrce a role distributorů se vytrácí. A to je hlavní důvod proč jim kopírování vadí.

Při dodržování současných zákonů autor buď může sloužit distributorům nebo se neprosadí.

0 0
možnosti

Strasak

17. 3. 2010 12:50
Re: nejde o autory

Píšete o jiném problému. Já s článkem pana Vašíčka souhlasím, jen jsem si dovolil něco doplnit.

To o čem píšete je pravda a ty tlaky tam určitě jsou. Navíc se tenhle byznys pomalu potápí. Autoři již mají jiné možnosti, jak se prezentovat a je to správně.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

17. 3. 2010 12:18
Diskuse je vždy užitečná

Nevyhýbal jsem se uvedenému problému. Jen nepovažuji za vhodné psaát několikastránkovou esej, řešil jsem v článku jiné otázky.

Problém je se zajištěním autorských práv. Technologický rozvoj se nezastaví a technicky zabránit kopírování bude stále větším problémem. Když tedy řekneme, že kopírování je trestné, musíme také říci jak to porušení zjistíme. Zjistit, že někdo "zkopíroval" je možné jediným způsobem. Vzít jeho počítač a zkontrolovat všechna na něm uložená data. Všechna díla jsou v digitální podobě jen soubor dat( když si někdo stahuje film, tak se většinou soubor jmenuje úplně jinak). Další možnost je nepřetržité sledování, kdo se kam připojuje a co odkud stahuje - tedy vzdálená kontrola osobního PC.

Vím, že je to složitý problém - na jedné straně volba autora a na druhé straně ztráta osobní svobody všech, kteří mají počítač. Co je důležitější?

0 0
možnosti

Svými dukáty zachráním Jyrku!

17. 3. 2010 12:07
"Proč by měli platit za něco, co už si zaplatili jinde."

A zaplatili to i ti, co to v životě neslyšeli a ani neuslyší, viz přirážka v ceně mechanik a médií.

0 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 28,21
  • Průměrná čtenost 1717x
Zakoukaný do fascinujícího světa vědy, pohroužený v poznání jako výzkumný pracovník a lektor fyziky a matematiky. A přiznejme si to, také trošku šťoural, protože v detailu se skrývá krása poznání.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám