Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Revoluce v hodnocení na ZŠ – Známkujme učitele!

Vyvolá paní učitelka Pepíčka k tabuli, aby ho vyzkoušela. Pepíček vstane a povídá:“ Sám jsem zvědavý, kolik jste mě toho naučila.“

Vtip, který nese v sobě hodně pravdy. Hodnocení žáků ve školách je častým tématem nejrůznějších článků a diskuzí. Odborníci navrhují slovní hodnocení nebo dokonce i šestistránkové vysvědčení, do kterého si děti nakreslí obrázek. Co kdybychom začali také konečně hodnotit práci učitelů? Na rozdíl od dětí jsou za chození do školy placeni. Nebylo by od věci zaměřit se na to, jak efektivně učitelé předávají znalosti a případně je podle toho i finančně ocenit.

Úkolem učitele je naučit studenty konkrétní dovednosti nebo vědomosti a při známkování tedy hodnotí i svoji vlastní práci. Tato situace je konfliktem zájmů a zároveň vytváří dilema. Příliš vysoké nároky mohou znamenat horší hodnocení a nespokojenost rodičů. Naopak příliš nízké nároky mohou vypadat hezky na vysvědčení, ale děti se moc nenaučí. Kdyby hodnotil znalosti dětí někdo nezávislý nebo se hodnotilo podle jednotných hodnotících standardů, učitel by takové dilema neřešil a stal by se partnerem žáků a rodičů při dosažení dobrých výsledků. Sám to zažívám, když pomáhám studentům s matematikou nebo fyzikou; vysvětlím jim látku a následně očekávám, jaké hodnocení obdrží ve škole, což je vlastně hodnocení moí práce. Naučit někoho tak, aby úspěšně zvládl zkoušku, představuje větší výzvu než pouhé probírání látky a udělování známek. A v případě špatných výsledků to svést na to, že se žáci málo učí.

Ve skutečnosti již existuje jedno nezávislé hodnocení na základních školách - jednotná přijímací zkouška. Možná znáte někoho, kdo tuto zkoušku absolvoval; zeptejte se ho, jakou mu učitelé na škole poskytli podporu. Na některých školách vám dokonce doporučí doučování, protože příprava na tuto klíčovou zkoušku není v souladu se školním vzdělávacím plánem. Je to zvláštní, zejména když jde o státní školy a státní zkoušky. Bohužel výsledky jednotlivých škol nejsou veřejně dostupné, což znemožňuje efektivní hodnocení úrovně škol.

Když odhlédneme od hodnocení učitelů, jsou důležitější aspekty než jen způsob zapisování vysvědčení. Známky od jedné do pěti jsou v pořádku, stejně jako slovní hodnocení typu výborně, velmi dobře, dobře, atd. Je to jednoduché, jasné.  Když řekneme, že kuchař dobře vaří, dítě velmi dobře čte, a zubař výborně opravuje zuby, máme asi dobrou představu o jejich schopnostech. Problém ovšem spočívá v procesu vytváření těchto známek. V dnešní době se obvykle stanovují podle průměru nasbíraných hodnocení během pololetí. Ukážeme si to na příkladu, abychom ilustrovali, jak absurdní může hodnocení podle průměru být. Adam se naučí dobře rovnice a napíše písemku na tři. Bedřich rovnice nepochopí a dostane pětku. Paní učitelka dá za týden novou písemku. Spokojený Adam se už neučí, dostane další trojku a má průměr tři. Bedřich se doma s rodiči rovnice výborně doučí, procvičí a dostane jedničku. Průměr má také tři, ale dovednosti na úrovni jedničky. Je zřejmé na první pohled, že to není správně. Pořád se oháníme motivací žáků. Říkáme, že chybami se člověk učí, ale používáme hodnocení, ve kterém se obtížně opravují špatné známky.

Stejný princip platí i obráceně. Průměr znamená, že když dostanete výbornou známku, další písemku můžete trochu vypustit. To vytváří mezery ve vzdělání. Skoro vždy najdete způsob jak dosáhnout alespoň nějaké jedničky, a díky průměrování se vyhnete špatné známce na vysvědčení. Takto se zase vracíme k otázce vzdělávání učitelů. Často se stává, že učitelé ve skutečnosti neučí, pouze probírají látku a zadávají písemky. Talentovaní studenti se naučí sami, některé další děti doučí rodiče, jiní využijí doučování nebo pomoci kamarádů, a ostatní až na výjimky to prostě nějak přežijí. Jasné hodnocení učitelů a jejich schopností předávat znalosti by v tomto případě výrazně přispělo ke zlepšení výuky. Konečně bychom mohli porovnávat účinnost různých vzdělávacích metod a skutečně zlepšit naše školství. Nezabývejme se pouze debatami odborníků, kteří často sami nikdy neučili. Místo toho se zaměřme na zkušenosti učitelů, především těch nejlepších, kteří mají výjimečný talent předávat své znalosti našim dětem. A věřím, že těchto vynikajících pedagogů není vůbec málo. Jen musíme zjistit, kteří to jsou.

Autor: Petr Novák | úterý 30.1.2024 9:03 | karma článku: 28,21 | přečteno: 3012x
  • Další články autora

Petr Novák

Do penze až v 68 letech? Proč? Ať si každý jde do důchodu, kdy chce.

Experti a politici tvrdí, že do důchodu se musí později a k tomu je třeba si ještě spořit bokem. Lidé pracující zejména manuálně si to neumí představit. Co kdyby si svůj věk odchodu do důchodu určil každý podle svého?

12.2.2023 v 12:49 | Karma: 41,80 | Přečteno: 6332x | Diskuse| Společnost

Petr Novák

Skvělý plán Vojtěcha udělá tečku za Covidem.

Přestože činnost vlády nedává příliš smysl, poslední opatření vlády snad už konečně ukončí šíření viru populací ... protože se všichni nakazí.

18.11.2021 v 7:55 | Karma: 46,96 | Přečteno: 14412x | Diskuse| Společnost

Petr Novák

Nějak nám to s COVIDEM neštymuje

Pan Hamáček, který převzal pomyslně žezlo v tomto boji proti koronaviru po zmateném postupu premiéra a ministra zdravotnictví (bývalého), hrozí novými omezeními včetně omezení hromadných akcí a zavření škol.

21.9.2020 v 9:38 | Karma: 31,04 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Společnost

Petr Novák

Degradace matematiky na středních školách – co nám ukáže učebnice

Už pěkně dlouho se řeší, zda-li má být povinná maturita z matematiky nebo nemá. Jaká má být její obtížnost nebo kolik procent žáků ji má udělat. Zásadní vliv má ovšem samotná výuka a učebnice, které se používají.

10.9.2019 v 12:40 | Karma: 37,46 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Společnost

Petr Novák

PMDP a.s., nová karta a buzerace

V Plzni začala výměna Plzeňské karty (PK), která slouží primárně pro nákup jízdních kuponů do MHD. Je podstatně povedenější a levnější než ta červená v Praze a dokonce dostala i mezinárodní ocenění v Budapešti. Jenže výměna se Plzeňanům moc nelíbí. Třeba proto, že staré karty stále fungují a není třeba je měnit.

11.2.2015 v 14:02 | Karma: 17,06 | Přečteno: 788x | Diskuse| Plzeň
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 28,21
  • Průměrná čtenost 1717x
Zakoukaný do fascinujícího světa vědy, pohroužený v poznání jako výzkumný pracovník a lektor fyziky a matematiky. A přiznejme si to, také trošku šťoural, protože v detailu se skrývá krása poznání.

Seznam rubrik

Co právě poslouchám